Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczany pasztet"
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9567
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3185
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6656
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9567
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3185
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6656
Składniki
Ziemniaki obierz, op łucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach (podobnie jak ziemniaki na placki ziemniaczane).
Starte ziemniaki odstaw na kilkanaście minut. Gdy puszczą sok, odlej go delikatnie, pozostawiając zbierającą się na dnie skrobię.
Do odlanej masy ziemniaczanej wbij dwa całe jajka, wsyp po sporej szczypcie soli oraz pieprzu, dodaj majeranek i lubczyk (zioła mogą być suszone).
Gałązki świeżej natki opłucz i osusz, oderwij listki z łodyg, drobno je poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do miski razem z natką. Wlej ciepłe mleko. Na koniec wsyp proszek do pieczenia. Masę wymieszaj, zagęść mąką.
Blachę do pieczenia posmaruj olejem. Nałóż przygotowaną masę. Piecz około 50 minut w 180 st. Pasztet pozostaw w formie do wystygnięcia. Podawaj pokrojony, np. z chrzanem.
Gdy masa na pasztet (z ziemniaków, grochu, soczewicy czy innych warzyw) wyda ci się zbyt rzadka, wsyp do surowych składników kaszę mannę (3/4 szklanki na 1/2 kg warzyw). Pasztet będzie bardziej zwarty.Źródło: Świat kobiety