Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczany pasztet"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 110
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 110
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Składniki
Ziemniaki obierz, op łucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach (podobnie jak ziemniaki na placki ziemniaczane).
Starte ziemniaki odstaw na kilkanaście minut. Gdy puszczą sok, odlej go delikatnie, pozostawiając zbierającą się na dnie skrobię.
Do odlanej masy ziemniaczanej wbij dwa całe jajka, wsyp po sporej szczypcie soli oraz pieprzu, dodaj majeranek i lubczyk (zioła mogą być suszone).
Gałązki świeżej natki opłucz i osusz, oderwij listki z łodyg, drobno je poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do miski razem z natką. Wlej ciepłe mleko. Na koniec wsyp proszek do pieczenia. Masę wymieszaj, zagęść mąką.
Blachę do pieczenia posmaruj olejem. Nałóż przygotowaną masę. Piecz około 50 minut w 180 st. Pasztet pozostaw w formie do wystygnięcia. Podawaj pokrojony, np. z chrzanem.
Gdy masa na pasztet (z ziemniaków, grochu, soczewicy czy innych warzyw) wyda ci się zbyt rzadka, wsyp do surowych składników kaszę mannę (3/4 szklanki na 1/2 kg warzyw). Pasztet będzie bardziej zwarty.Źródło: Świat kobiety