Do góry

Newsy

Przepisy z 1 odcinka programu "Bake off - ale ciacho!"

Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or

Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho

„Bocianie gniazdo Kasi"

Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho
KRUCHE:
2 szk. mąki (300 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki masła (100 g)
1 łyżka smalcu
1/3 szk. cukru (100 g)
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy
Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyłożyć na blachę.

SER:
1 kg twarogu
4 żółtka
2 jajka
1 szk. cukru
½ szk. oleju (100 g)
2 szk. mleka (500 g)
1 budyń śmietankowy
sok z 1 cytryny
1 skórka z pomarańczy

PIANKA:
6 białek
¾ szk. cukru
szczypta soli

Przygotowanie masy serowej:
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, wlać olej, mleko, sok z cytryny, startą skórkę pomarańczy. Przygotowaną masę serową wylać na ciasto kruche, piec około 50 minut w temp. 180 st. Wyłożyć ubitą pianę z cukrem i piec kolejne 15 minut.Dodatkowo
Mus wiśniowy: 250 g, 1 łyżkę cukru drobnego, 1 łyżka soku z cytryny
Składniki podgrzewać na patelni na małym ogniu do momentu, aż wiśnie zaczną mięknąć. Ostudzić.

AJERKONIAK:
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
350 gr niesłodzonego mleka skondensowanego
ziarenka z połowy laski wanilii
1 szk. rumu
6 żółtek
1 szk. cukru

Przygotowanie ajerkoniaku:
Połamaną na kawałki czekoladę podgrzać w garnuszku z połową mleka skondensowanego, dodać ziarenka wanilii. Po całkowitym połączeniu składników wlać resztę mleka i zdjąć z ognia. Przestudzić, dodać rumu.

Żółtka z cukrem utrzeć na gładką i puszystą masę. Dolewać ostudzoną masę czekoladową i ubijać mikserem na najniższych obrotach.


Autorem przepisu jest Katarzyna Panfilewicz.
Wraz z mężem prowadzi agroturystykę w malowniczym miejscu na Podlasiu, na skraju Puszczy Białowieskiej. Jest czterdziestoletnią mamą dwóch wspaniałych córek: piętnastoletniej Oli i dziewięcioletniej Marysi. Gotowanie dla gości, a także dla rodziny i przyjaciół jest dla niej wielką przyjemnością. Najczęściej w swojej agroturystce serwuje placki, naleśniki, chałki, pielmieni, bułeczki, chleby i ciasta. Dodatkowo na stole pojawiają się również domowej roboty wędliny i kiełbasy przygotowywane przez męża Katarzyny oraz tradycyjne potrawy regionalne.

Następna strona >>

1 2

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń