Sezon na dynię

Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą.

Ciasto kruche
3 szklanki mąki
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałowych

Galaretka
½ kg wiśni
200 ml czerwonego wina
3 szklanki soku wiśniowego
skórka starta z 1 pomarańczy
5 goździków
250 g cukru
1½ łyżeczki żelatyny albo agaru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Śmietana
½ l śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka żelatyny bądź agaru
½ szklanki cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny

Dekoracja
listki mięty
orzechy włoskie
tabliczka czekolady gorzkiej

Ciasto kruche
Ciasto zagnieść z mąki, miękkiego masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia. Podzielić na dwie równe części i upiec (jedną część z bezą) w 180°C przez 25 minut.

Beza
Białka ubić, dodać cukier puder. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta kruchego i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180°C przez 20 minut.

Galaretka
Wiśnie podsmażyć z winem i sokiem z wiśni, dodać skórkę z pomarańczy i goździki. Dodać cukier i zagęścić agarem lub żelatyną oraz mąką ziemniaczaną.

Śmietana
Ubić śmietanę, dodać serek mascarpone, żelatynę lub agar, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Wymieszać.

Dekoracja
Ciasto udekorować listkami mięty i rozdrobnionymi orzechami. Polać roztopioną czekoladą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 474

30 min
5
30 min
12
Przekąski nalesniki idealne do krokietow

wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...

Odsłon: 231964

15 min
790
60 min
8
>60 min
76