Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinkę pewnie robił każdy i każdy zna. Ale z botwinką jest podobnie jak z rosołem, każdy ma swój sposób. U mnie wiosną bardzo często gości na stole. Po prostu w warzywniku rosną mi buraczki i zamiast je przerywać, żeby wyrosły duże, na bieżąco wyciągam z ziemi i robię na obiad. Do zrobienia botwinki nie używam żadnego bulionu. Wystarczą przyprawy i dodatek selera, pietruszki, lubczyku, czy co tak akurat mam pod ręką czy w ogródku.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10546
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10546
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
W garnku z grubym dnem roztapiam masło. Botwinkę dokładnie myję, po czym kroję razem z maleńkimi buraczkami. Marchewkę ucieram na dużych oczkach. Selera naciowego siekam drobno. Rozdrobnione warzywa przekładam do garnka i chwilę duszę na maśle.
Podduszone warzywa zalewam litrem wody, dodaję czosnek, listek laurowy i ziele angielskie i gotuję ok.15 min.
Mąkę rozprowadzam w odrobienie zimnej wody i mieszam aż nie będzie grudek. Pod koniec gotowania mąkę dodaję do zupy i gotuję 2-3 min. Teraz zabielam botwinkę zahartowaną śmietaną, jeśli trzeba odrobinę koncentratu z buraków do nadania koloru , doprawiam solą i pieprzem i zakwaszam octem. I niech tak jeszcze pogotuje się 1-2 min. Na końcu dodaję posiekany pęczek koperku.
4. Podaję z jajkiem gotowanym na twardo.