Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8666
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 747
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8666
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 747
Składniki
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny. Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki. Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości. Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem. Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy. Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.