Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo pożywny, sprawdzi się również jako danie główne
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Żebra wołowe zalać wodą, zagotować, zebrać szumy.
Marchew, seler i cebulę obrać. Pora i natkę pietruszki dokładnie umyć ( część natki odłożyć do posypania gotowej zupy).
Do gotujących się żeber wrzucić warzywa, dodać pozostałe składniki. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odcedzić z nadmiaru soku. Dodać sól, mąkę żytnią i partiami mąkę pszenną, sprawdzając konsystencję ciasta. Ilość mąki podana jest orientacyjnie i zależy od ilości wody w ziemniakach. Ciasto ma być dość gęste.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta i wkładać na wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na początek dobrze jest wrzucić do wrzątku jedną kluskę, jeżeli się rozpadnie to znaczy, że do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Kluski najlepiej jest gotować w dwóch lub trzech partiach, żeby się nie posklejały.
Z ugotowanych żeber usunąć kości, mięso podzielić na porcje. Mięsa jest dość dużo, więc część można użyć jako nadzienie do pierogów, krokietów lub bułek drożdżowych.
Do talerzy nakładać porcję szarych klusek, pokrojoną marchewkę i "wkładkę mięsną". Rosół podawać posypany natką pietruszki.