Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wielowarzywna zupa na szyjkach drobiowych"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
czas ok. 200 min; porcja – 270 kcal, cena 3 zł
Oczyść starannie 15 dag marchewki, cebulę oraz połówkę selera (bez naci). Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka włóż opłukane szyjki kurze. Wlej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj usuń ewentualne szumowiny.
Dodaj rozdrobnione warzywa, 3 ziarna pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem około 3 godziny.
Po tym czasie wywar odcedź. Obierz mięso z kurzych szyjek. Oczyść i posiekaj drobno resztę marchewki oraz łodygi selera naciowego. Strąk papryki opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne.
Miąższ paprykowy posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć paprykę, marchew i selera. Przesmaż, mieszając.
Warzywa zalej przygotowanym wywarem. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej zimną wodą. Dodaj do zupy. Wrzuć obrane mięso drobiowe. Doprowadź do wrzenia. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Zupę zapraw gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Źródło: Świat kobiety