Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa dyniowa z klopsikami"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4293
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154668
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1009
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 415
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4293
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154668
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1009
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 415
Składniki
ok. 60 minut.
Dynię pokroić na cząstki, usunąć pestki i włókna. Miąższ odciąć od skóry i pokroić go w kostkę. Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić na kawałeczki. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Oprószyć ją cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje. Dołożyć warzywa, smażyć razem 5 minut na dużym ogniu. Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać bulionem i gotować jeszcze 10 minut. Całość zmiksować na gładko, ewentualnie ponownie przyprawić, wymieszać z 10 dag śmietany.
Mięsną masę wycisnąć z kiełbasek, formując małe kulki. Gotować je w zupie 10 minut. Pestki dyni zrumienić na suchej patelni. Zupę z klopsikami rozlać do talerzy. Posypać pestkami dyni. Udekorować kleksem śmietany.Źródło: Życie na gorąco