Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa krem ze szparagów z jajkiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój je na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj ziemniaki i mieszając smaż 2-3 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj szparagi, gotuj jeszcze około 20 minut. Warzywa odcedź.
Kilka szparagów odłóż, pozostałe warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus. Mieszając, wlewaj do musu bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Przelej do garnka, włóż odłożone szparagi, wlej śmietankę, podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do 4 małych foliowych torebek wlej odrobinę oleju, dodaj sól oraz pieprz. Do każdej wbij jajko i zawiąż torebki, starając się usunąć z nich powietrze. Włóż do garnka z wrzącą wodą, tak by końce torebek wystawały nad powierzchnię wody. Gotuj na małym ogniu 4-5 minut, potem delikatnie wyjmij jajka. Zupę przelej na talerze, do każdego włóż jajko w koszulce.
50 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie