Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa piwno-serowa zagęszczona żółtkiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9105
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9105
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Czas ok. 15 min; porcja – 410 kcal, cena 3 zł, 4 porcje.
Do garnka wlej piwo oraz 2 szklanki wody. Włóż laskę cynamonu oraz goździki. Zagotuj całość, a potem zdejmij z ognia. Przykryj, odstaw na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmij z zupy cynamon oraz goździki.
Żółtka wbij do miseczki lub kubka, utrzyj razem z odrobiną cukru oraz cukrem waniliowym na jasnokremową masę. Powstały kogel-mogel wymieszaj z kilkom łyżkami zupy piwnej, następnie ostrożnie połącz z resztą gorącego płynu.
Zupę mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Ser z niebieską pleśnią pokrusz lub drobno posiekaj. Dodaj do zupy, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przelej do kokilek. Udekoruj świeżymi ziołami. Dobrym dodatkiem do zupy piwnej jest groszek ptysiowy, grzanki z pieczywa tostowego lub słone kostki z kaszy manny.
Piwo podczas gotowania obficie się pieni. Aby więc płyn nie wykipiał, zupę gotuj w wysokim garnku (np. w naczyniu do gotowania mleka) i od czasu do czasu energicznie ją mieszaj.Źródło: Świat kobiety