Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślicie że kapuśniak to tylko na żeberkach wieprzowych ? Otóż mylicie się bo można również na porcji rosołowej oraz innym dowolnym mięsie a zwłaszcza ze swojską kiszoną kapustą to po prostu niebo w gębie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody, dodać umyte porcje rosołowe lub dowolne mięso jakie kto woli, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną taką jaką kto używa. Całość zagotować następnie zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu gotując zebrać powstałe szumowiny, pogotować do pół miękkości mięsa na porcjach. Jak mięso robi się już miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości
Gdy ziemniaki w wywarze mięsnym z porcji są już miękkie dodać swojską kapustę kiszoną lub jeżeli ktoś nie ma dostępu do swojskiej można dodać kupną pokrojoną drobniej ( ja swoją robiłam w słoiki przepis znajduje się na blogu pod podanym linkiem https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/10/kapusta-kiszona-w-soikach.html ). Z dodana kapustą kiszoną gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, na sam koniec gotowania dodać łyżkę pieprzu ziołowego zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowaną kwaśna taką jaką lubimy zupę kapuśniak podałam z kawałkami mięsa od porcji rosołowych oraz obowiązkowo posypaną na dość grubo pieprzem ziołowym, wtedy kapuśniak smakuje najbardziej właśnie z dodatkiem tego pieprzu. Może to nie zbyt dobry pomysł gotowania kapuśniaku na porcjach ale moim zdaniem nie ważne jakie mięso lecz najważniejsze aby zupa smakowała domownikom a zapewniam że zupa wyszła wyśmienita