Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały na króliku i kiszonej kapuście

Barszcz biały na króliku i kiszonej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 351

Dodano:

Odsłon: 216

Smak mojego dzieciństwa. Tego dania nauczyła mnie moja babcia.

Składniki

  • Porcja z królika (opcjonalnie może być kurczak)
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • Pietruszka
  • Ćwiartka selera
  • 2 cebule
  • 2 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • Majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • śmietana 18 %
  • Ziemniaki gotowane w mundurkach
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz biały na króliku i kiszonej kapuście

Przygotowanie

  1. Królika myjemy, obgotowujemy i pierwszy wywar wylewamy. Mięso płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Seler i pietruszkę dodajemy w całości, marchew kroimy w półplasterki. Cebulę przekrajamy na pół i rumienimy na suchej patelni. Czosnek zgniatamy nożem. Dodajemy suszone grzyby, liście, ziele, pieprz, majeranek. Doprawiamy do smaku.

  2. Kiszoną kapustę wrzucamy do osobnego garnka, zalewamy wodą i gotujemy tyle czasu, aż warzywa w barszczu będą miękkie. Następnie dolewamy do naszego barszczu tyle wywaru z kapusty, aby poziom kwasowości nam odpowiadał. Dodajemy jeszcze do tego połowę naszej gotowanej kapusty. Chwilę wszystko razem gotujemy.

  3. Pietruszkę, seler i cebulę wyciągamy z barszczu, blendujemy, dodajemy dwie łyżki śmietany. Wszystko dodajemy do zupy.

  4. Na talerz nakładamy ziemniaki gotowane w mundurkach (wcześniej obrane), polewamy barszczem. Możemy podać z podsmażonym boczkiem krojonym w kostkę lub białą kiełbaską. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń