Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz czerwony z jabłkami jest znacznie łagodniejszy i słodszy niż klasyczna wersja na zakwasie. Dzięki temu posmakuje wszystkim, także młodszym czy starszym, którzy zasiądą przy wigilijnym stole. Nie może oczywiście zabraknąć także suszonych grzybów czy dużej ilości czosnku.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2524
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3857
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 707
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2524
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3857
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 707
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8874
Składniki
Suszone grzyby namocz w szklance zimnej wody przez minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wodę zostaw do późniejszego wykorzystania,
Buraki umyj i obierz. Pokrój je w plastry lub kostkę.
Do dużego garnka wlej wodę. Dodaj namoczone grzyby razem z wodą, pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe, opaloną nad palnikiem cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość na małym ogniu przez 30-40 minut.
Dodaj do bulionu pokrojone buraki oraz jabłko w całości lub pokrojone w ćwiartki. Nie doprowadzaj barszczu do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny. Im dłużej i łagodniej się gotuje, tym ładniejszy będzie kolor.
Po 1,5 godziny wyjmij wszystkie warzywa i przyprawy z barszczu. Przecedź go przez sitko wyłożone gazą.
Dodaj do barszczu czerwonego z jabłkami przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sól oraz pieprz.
Na sam koniec, zdejmij garnek z ognia i dodaj ocet winny, regulując kwasowość barszczu. Zupę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem uszek z grzybami.