Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo kwaśny barszcz z kapusty kiszonej, bardzo, bardzo dobry :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117617
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8163
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1850
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1420
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117617
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8163
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1850
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1420
Składniki
Do dużego garnka nalewamy około 4,5 litrów wody, dodajemy kapustę kiszoną w takiej ilości żeby było średnio gęsto, tj. żeby móc zamieszać łyżką z lekkim oporem. Następnie dodajemy mięso np. kawałek schabu lub żeberka (zmieni to trochę smak zupy). Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, opcjonalnie majerankiem i lubczykiem (wtedy zapach będzie bardziej korzenny). Dolewamy dodatkowo około 1 butelki soku z kapusty kiszonej. Wstawiamy do gotowania na ok. 45 minut.
W międzyczasie jedną cebulę upalamy (tak jak na zdjęciu musi być fizycznie przypalona). Łatwo to zrobić na kuchence tradycyjnej, na płycie indukcyjnej też z grubsza się udaje (tzn. nie kładziemy cebuli na płycie bezpośrednio ;) tylko przypalamy na patelni ;) Dodatkowo 2,3 cebule kroimy drobno w kostkę i przesmażamy na patelni. Jedno i drugie dodajemy do gotującego się barszczu. Jeżeli ktoś lubi można dodać dodatkowo grzyby. Dobrze smakuje lekko doprawiony sosem sojowym.
Smacznego :)