Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pyszna i sycąca zupa od lat króluje w naszym domu. Prosta w przygotowaniu, gęsta, doskonale się sprawdzi jako obiad jednogarnkowy.
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Składniki
Jak przygotować fasolę? W tym celu należy suchą fasolę najlepiej dzień wcześniej, opłukać i moczyć najlepiej przez całą noc w garku z wodą, a potem ugotować. Oczywiście możesz użyć też fasoli z puszki
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj umyte mięso. Zagotuj wywar, zbierz łyżką cedzakową szumowiny z mięsa. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sól i pieprz, korzeń pietruszki i selera. Zmniejsz moc palnika do takiej by zupa gotowała się delikatnie. Gotuj ok 1,5 godziny pod przykryciem, do miękkości mięsa.
Po tym czasie wyłów przy pomocy sitka wszystkie składniki. Warzywa korzeniowe nie będą już potrzebne do zupy. Możesz je wykorzystać np do sałatki jarzynowej. Mięso oddziel od kości, pokrój. Dodasz je na koniec do już gotowego barszczu.
Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w słupki lub startą na grubych oczkach marchewkę, ugotowane i pokrojone na paski grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, oraz ugotowaną fasolę. Jeśli używasz fasoli z puszki dodasz ją pod koniec gotowania. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do zupy pokrojoną kapustę włoską, pokrojone w słupki lub starte na grubej tarce ugotowane buraki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier i gotuj jeszcze przez ok. 5min
Do ugotowanej zupy dodajemy kawałki mięsa oraz wlewamy ok. 1 szkl. prawdziwego zakwasu buraczanego, najlepiej zrobionego samodzielnie. Przepis na domowy zakwas znajdziecie wśród moich przepisów. Pamiętaj, że zakwasu nie gotujemy, bo straci wiele cennych właściwości oraz swój piękny burgundowy kolor. Oczywiście ilość użytego zakwasu jest orientacyjna, dodaj tyle ile uważasz. To jest również czas na do smakowanie zupy. Pamiętaj, że barszcz ukraiński powinien mieć kwaśno-słodki smak.
Barszcz na talerzu posypujemy świeżym koperkiem, dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany.