Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński mojej mamy

Barszcz ukraiński mojej mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 1783

Ta pyszna i sycąca zupa od lat króluje w naszym domu. Prosta w przygotowaniu, gęsta, doskonale się sprawdzi jako obiad jednogarnkowy.

Składniki

  • Bulion mięsno-warzywny
  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa np uda z kurczaka lub żeberka wieprzowe
  • 1 korzeń pietruszki
  • Pół średniej bulwy selera
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu(lub kilka ziaren)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • Wcześniej ugotowane 3 średniej wielkości buraki
  • OK. 1/4 główki włoskiej kapusty
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • Szklanka ugotowanej białej fasoli
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego. Jeśli nie masz zakwasu możeszesz dodać soku z cytryny - zupa będzie równie smaczna
  • Śmietana 18%
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz ukraiński mojej mamy

Przygotowanie

  1. Jak przygotować fasolę?
    W tym celu należy suchą fasolę najlepiej dzień wcześniej, opłukać i moczyć najlepiej przez całą noc w garku z wodą, a potem ugotować. Oczywiście możesz użyć też fasoli z puszki

  2. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj umyte mięso. Zagotuj wywar,
    zbierz łyżką cedzakową szumowiny z mięsa. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sól i pieprz, korzeń pietruszki i selera. Zmniejsz moc palnika do takiej by zupa gotowała się delikatnie. Gotuj ok 1,5 godziny pod przykryciem, do miękkości mięsa.

  3. Po tym czasie wyłów przy pomocy sitka wszystkie składniki. Warzywa korzeniowe nie będą już potrzebne do zupy. Możesz je wykorzystać np do sałatki jarzynowej. Mięso oddziel od kości, pokrój. Dodasz je na koniec do już gotowego barszczu.

  4. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w słupki lub startą na grubych oczkach marchewkę, ugotowane i pokrojone na paski grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, oraz ugotowaną fasolę. Jeśli używasz fasoli z puszki dodasz ją pod koniec gotowania.

    Gotuj na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do zupy pokrojoną kapustę włoską, pokrojone w słupki lub starte na grubej tarce ugotowane buraki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier i gotuj jeszcze przez ok. 5min

  5. Do ugotowanej zupy dodajemy kawałki mięsa oraz wlewamy ok. 1 szkl. prawdziwego zakwasu buraczanego, najlepiej zrobionego samodzielnie. Przepis na domowy zakwas znajdziecie wśród moich przepisów.

    Pamiętaj, że zakwasu nie gotujemy, bo straci wiele cennych właściwości oraz swój piękny burgundowy kolor.

    Oczywiście ilość użytego zakwasu jest orientacyjna, dodaj tyle ile uważasz. To jest również czas na do smakowanie zupy. Pamiętaj, że barszcz ukraiński powinien mieć kwaśno-słodki smak.

  6. Barszcz na talerzu posypujemy świeżym koperkiem, dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń