Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Błyskawiczna zupa-krem ze szparagów"
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2157
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 915
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2157
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 915
Składniki
Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć każdy szparag a sam się przełamie w odpowiednim miejscu). Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż je. Grubsze części szparagów włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj, aż będą miękkie (czyli 6-8 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Do garnka z wodą wrzuć czubki szparagów i gotuj je 2 minuty. Następnie włóż do miski z bardzo zimną wodą.
Cebulę drobno posiekaj. W rondlu roztop 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Gdy będzie już miękka, dodaj mąkę i smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Rondel zestaw z ognia. Mieszając, stopniowo dolewaj gorący bulion. Następnie zagotuj.
Do bulionu włóż pokrojone szparagi (kilka czubków odłóż do dekoracji) i rozdrobnij blenderem. Do zupy wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Odłożone czubki szparagów przesmaż na pozostałym maśle. Zupę przelej do miseczek i udekoruj szparagami.
25 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie