Do góry

Zupy Przepis na:

Błyskawiczna zupa-krem ze szparagów

Błyskawiczna zupa-krem ze szparagów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Błyskawiczna zupa-krem ze szparagów"

Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanki śmietanki kremówki 30 proc
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć każdy szparag a sam się przełamie w odpowiednim miejscu). Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż je. Grubsze części szparagów włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj, aż będą miękkie (czyli 6-8 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Do garnka z wodą wrzuć czubki szparagów i gotuj je 2 minuty. Następnie włóż do miski z bardzo zimną wodą.

  2. Cebulę drobno posiekaj. W rondlu roztop 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Gdy będzie już miękka, dodaj mąkę i smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Rondel zestaw z ognia. Mieszając, stopniowo dolewaj gorący bulion. Następnie zagotuj.

  3. Do bulionu włóż pokrojone szparagi (kilka czubków odłóż do dekoracji) i rozdrobnij blenderem. Do zupy wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Odłożone czubki szparagów przesmaż na pozostałym maśle. Zupę przelej do miseczek i udekoruj szparagami.

  5. 25 minut. Porcja: 200 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń