Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co wiosnę „nadciągają” nowalijki. Zawsze z wielką niecierpliwością czekam na tę porę roku. Jednak w tym roku wiosna przyniosła nie tylko młode warzywa. Przyszły i nowe, choć wcale nie oczekiwane przeze mnie. Trzeba było uporać się z faktem i podjąć radykalne działania. Znający mnie wiedzą, że moimi warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie co? Wcale tak źle nie jest, choć tęsknię za słoniną konserwową i boczusiem, i golonką, i…no dobra. Kiedyś w ograniczonych ilościach jeszcze spożyję. Wracając do zupy. Wędzone tofu dało radę i, serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku. <AG>
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1601
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 531
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 320
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 240
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4208
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1601
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 531
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 320
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 240
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4208
Składniki
Warzywa obieramy zalewamy zimną wodą, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu i rozgniecione ząbki czosnku. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień, dodajemy opalone dwie cebule. Gotujemy przez 45 min. na wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy, marchew kroimy w talarki. Razem z pokrojonym w kostkę tofu dodajemy z powrotem do zupy. Po chwili dodajemy pokrojone pęczki botwinki oraz 100 ml koncentratu buraczanego. Gotujemy przez kwadrans z dodatkiem majeranku. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i okraszamy zeszkloną na oleju, cebulą. Zupę podajemy z ziemniakami, pokrojonym jajkiem oraz posiekanym koperkiem.