Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Bulion grzybowy
  • Zupy
  • Przepis na

Bulion grzybowy

24.07.2025 Odsłon: 8461
5.0 (12 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Nie wyobrażasz sobie jesieni i zimy bez wspaniałego smaku grzybów? To doskonały okres na przygotowanie bogatego wywaru, który jest aromatyczny i kojący. Przygotujesz go w bardzo łatwy sposób. Bulion grzybowy może być doskonałą bazą do dalszego gotowania, zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich.  

Przepis na aromatyczny bulion grzybowy – dwa sposoby 

Bulion grzybowy to jeden z tych wywarów, które potrafią nadać głębię i charakter całemu daniu. Jest aromatyczny, a do tego pięknie pachnie, dlatego przeniesie ciebie i domowników zapachem prosto do jesiennego lasu. W tym przepisie na bulion grzybowy znajdziesz dwa sposoby jego przygotowania.  

Pierwszy z nich polega na moczeniu suszonych borowików czy podgrzybków, przez kilka godzin. Jeśli masz czas, warto odstawić je już poprzedniego dnia wieczorem na całą noc do miski napełnionej wodą. Nie musisz wtedy długo gotować grzybów, bo przez kilka godzin odpowiednio zmiękną i będą gotowe do dalszej obróbki. 

Drugi sposób to coś dla zapracowanych. Nie musisz długo moczyć grzybów, tylko opłukać je pod bieżącą wodą i ugotować w garnku. Aby odpowiednio zmiękły, trzeba liczyć czas 1-2 godzin. Po tym czasie zaczniesz dodawanie składników potrzebnych do uzyskania aromatycznego bulionu grzybowego. To doskonała baza do zup, risotto, sosów czy pierogów, ale równie dobrze smakuje samodzielnie – z odrobiną soli, pieprzu i pokrojonymi warzywami. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Z czego zrobić dobry bulion grzybowy? 

Najważniejszy składnik to oczywiście suszone grzyby, najlepiej borowiki lub podgrzybki. To one nadają wywarowi intensywny, leśny aromat i głęboki kolor. Jeśli masz możliwość, mieszaj gatunki. Dzięki temu uzyskasz bardziej złożony smak. Do tego oczywiście musisz dobrać warzywa korzeniowe. Do wywaru grzybowego najlepiej pasują marchewki, pietruszki, seler, por i cebula. To również podstawa do domowego rosołu, więc na pewno otrzymasz te warzywa w najbliższym sklepie albo na targu. Użyj też zimnej wody, zarówno do moczenia grzybów, jak i przygotowywania bulionu.  

Na samym końcu dodaj sól i pieprz. To celowy zabieg, po wcześniejsze posolenie grzybów może zahamować wydzielanie się z nich aromatu. Opcjonalnie możesz wzbogacić smak ziołami i przyprawami, takimi jak ziele angielskie, liść laurowy, szczypta suszonego lubczyku czy natka pietruszki.  

Dobry bulion grzybowy nie potrzebuje wielu składników – najważniejsze to jakość i cierpliwość. Powolne gotowanie, aromatyczne grzyby i świeże warzywa tworzą razem wywar, który zachwyca zarówno jako zupa, jak i baza do bardziej złożonych dań. 

Jak przechowywać bulion grzybowy? 

Warto przygotować większą ilość bulionu z grzybów i wykorzystywać go do wielu przepisów. Dobrze przechowywany zachowuje swój smak i aromat przez wiele tygodni. Jeśli planujesz zużyć go przez kilka dni, przelej zawartość garnka przez sito, aby pozbyć się warzyw i grzybów. Pozostałości możesz wykorzystać np. do farszu albo risotto. Odstaw do całkowitego wystudzenia i przechowuj w lodówce 3-4 dni w szklanym słoiku albo szczelnym pojemniku. 

Bulion warzywny możesz też zamrozić. Wystarczy, że całkowicie go ostudzisz, odcedzisz i przełożysz do woreczków strunowych albo pojemników. Zamrożony bulion można przechowywać do 3 miesięcy i nie można ponownie go zamrażać. 

Do czego przyda się bulion grzybowy? 

Aromatyczny, pachnący i lekko doprawiony bulion grzybowy to baza do wielu dań. Możesz go dodać do risotto z kurczakiem i warzywami czy też kaszotto z borowikami, porem i groszkiem. Rób to porcjami, aby dobrze się wchłaniał i pogłębiał smak. Najbardziej klasyczne zastosowanie bulionu to oczywiście zupy, nie tylko grzybowa, ale również barszcz wigilijny czy krem z dyni. 

Bulion z grzybów świetnie sprawdza się jako baza do zrobienia sosu do mięs, klusek, kaszy czy makaronu. Nadaje się również do długiego duszenia i pieczenia, np. gulaszu, dziczyzny lub pieczeni wołowej. Jeśli zostanie ci trochę wywaru z grzybów, możesz dodać kilka łyżek do farszu do krokietów, pierogów czy naleśników wytrawnych. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 970

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2279

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2939

do 15 min 15 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84336

do 15 min 15 min
89
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17653

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 1136

do 60 min 60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 970

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2279

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2939

do 15 min 15 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84336

do 15 min 15 min
89
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17653

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 1136

do 60 min 60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Bulion grzybowy
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 60 g suszonych grzybów leśnych, np borowików
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 mały por
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

Są dwa sposoby przygotowania bulionu grzybowego. Przedstawiamy je poniżej.

2

Namocz grzyby w zimnej wodzie i pozostaw na co najmniej 4 godziny (albo całą noc). Następnie odcedź. Obierz marchewkę, selera i pietruszkę, oczyść pora i pokrój warzywa w kawałki. Do garnka z wodą wrzuć namoczone grzyby i przygotowane warzywa. Dodaj obraną i opaloną na gazie cebulę. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez około 40 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

3

Drugi sposób pomija moczenie grzybów. Suszone borowiki opłucz w ciepłej wodzie i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj do grzybów obrane i pokrojone warzywa oraz opieczoną cebulę. Gdy wywar się zagotuje, posól go i gotuj kolejną godzinę na wolnym ogniu.

4

Bulion grzybowy podawaj samodzielnie lub używaj jako bazy do innych dań.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki