Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno o bardziej letnią zupę niż orzeźwiający chłodnik z buraka. Najsmaczniejszy będzie wówczas, gdy przygotujesz go z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego – słodkich bulw wraz z liśćmi i łodygami. Jeśli jednak zatęsknisz za chłodnikiem zimą czy wczesną wiosną, z powodzeniem możesz przygotować go ze „starych” buraków. Użyj wówczas nie 6 małych, lecz 2-3 dużych bulw.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1842
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1599
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1554
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2098
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1842
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1599
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1554
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2098
Składniki
Obierz buraki i pokrój w drobną kostkę. Możesz też użyć nieco liści i łodyg botwiny. Również drobno je posiekaj. Zalej buraki wywarem warzywnym (ewentualnie drobiowym) i zagotuj. Gotuj przez około 15-20 minut (do miękkości buraków). Pod koniec dodaj pokrojone listki i łodygi.
Do przestudzonego wywaru dodaj maślankę, śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Umyj rzodkiewki i ogórki. Z rzodkiewek odetnij nać i korzenie. Pokrój drobno rzodkiewki. Ogórki zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj warzywa do chłodnika i wstaw go do lodówki.
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Podkrój w ćwiartki. Dodaj po jednym jajku do każdej porcji chłodnika tuż przed jego podaniem.