Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno o bardziej letnią zupę niż orzeźwiający chłodnik z buraka. Najsmaczniejszy będzie wówczas, gdy przygotujesz go z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego – słodkich bulw wraz z liśćmi i łodygami. Jeśli jednak zatęsknisz za chłodnikiem zimą czy wczesną wiosną, z powodzeniem możesz przygotować go ze „starych” buraków. Użyj wówczas nie 6 małych, lecz 2-3 dużych bulw.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 962
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 260
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 962
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 260
Składniki
Obierz buraki i pokrój w drobną kostkę. Możesz też użyć nieco liści i łodyg botwiny. Również drobno je posiekaj. Zalej buraki wywarem warzywnym (ewentualnie drobiowym) i zagotuj. Gotuj przez około 15-20 minut (do miękkości buraków). Pod koniec dodaj pokrojone listki i łodygi.
Do przestudzonego wywaru dodaj maślankę, śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Umyj rzodkiewki i ogórki. Z rzodkiewek odetnij nać i korzenie. Pokrój drobno rzodkiewki. Ogórki zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj warzywa do chłodnika i wstaw go do lodówki.
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Podkrój w ćwiartki. Dodaj po jednym jajku do każdej porcji chłodnika tuż przed jego podaniem.