Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczęły się letnie upały. Przy takiej aurze nie zawsze mamy chęć na gorące dania. Świetnym pomysłem na obiad jest chłodnik z cukinii, który zaskakuje oryginalnym, odświeżającym smakiem. Dzięki bazie w postaci bulionu jest ciekawą alternatywą do klasycznych chłodników na maślance lub kefirze.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 815
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 815
Składniki
Obierz warzywa korzeniowe – marchewki, pietruszkę i seler. Umyj por i zdejmij z niego zewnętrzne liście. Zagotuj około 1,5 l osolonej wody z listkami laurowymi, zielem angielskim i tymiankiem. Do gotującej się wody włóż obrane warzywa. Gotuj bulion pod przykryciem przez około godzinę. Przecedź. Warzywa wykorzystaj np. do sałatki.
Umyj cukinie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (możesz zachować skórkę, jeśli nie jest twarda lub uszkodzona). Dodaj do bulionu i ponownie go zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut – aż cukinia stanie się miękka.
Umyj ogórek i także zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posiekaj drobno czosnek. Połącz w miseczce jogurt i sok z cytryny. Zahartuj jogurt odrobiną gorącego bulionu. Połącz z resztą wywaru. Dodaj do niego także ogórek i czosnek. Odstaw do wystudzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłodź w lodówce.
Rozlej zimny chłodnik na talerze. Udekoruj świeżym koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.