Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki ćwikłowe to jedno z moich ulubionych warzyw. Mogę je spożywać pod każdą postacią jednak czerwony barszcz bije wszystkie buraczkowe potrawy. Obojętnie czy jest to barszcz czysty czy zabielany czy też ukraiński. Każdy z nich smakuje wyśmienicie !
Polecam.
Odsłon: 317
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 334
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 281
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 317
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 334
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 281
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 147
Składniki
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy warzywa i przyprawy - oprócz czosnku i majeranku. Zalewamy wodą tyle, aby przykryła warzywa. W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wszystko gotujemy do miękkości. Wyciągamy miękkie warzywa, oprócz ziemniaków, z wywaru. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, dodać do barszczu, por i cebulę odrzucić. Dolać bulion lub wywar z wędzonki. Doprawić cukrem, octem, majerankiem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Doprowadzić do wrzenia, nie zagotowywać.
Uwaga: tak ugotowany barszcz ma piękny czerwony kolor, ale gdy zbyt długo stoi na ogniu lub zbyt długo się gotuje traci kolor i smak. Taki barszcz równie dobrze można gotować na wywarze tylko warzywnym. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posypać szczypiorkiem lub ulubioną zieleniną.