Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21605
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21605
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Grzyby umyłem i zalałem zimną wodą. Następnego dnia ugotowałem je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu, grzyby odcedziłem z wywaru. Drobno pokroiłem.
Warzywa obrałem, umyłem i pokroiłem w nieduże kawałki. Ćwiartkę kostki masła (ok. dwóch łyżek) rozpuściłem w garnku, dodałem warzywa i poddusiłem. Dodałem pokrojone w kostkę cebule. Poddusiłem jeszcze kilka minut. Wlałem około litra wrzącej wody, osoliłem i ugotowałem warzywa do miękkości. Następnie wywar przecedziłem. Połączyłem wywar z grzybów, wywar z warzyw, grzybki i pozostałą część masła. Dodałem sól i pieprz do smaku.
W tym czasie ugotowałem łazanki a następnie je odcedziłem.
Na talerze włożyłem, każdemu według uznania, łazanki, które zalałem przygotowaną zupą. Według upodobań domowników dodałem łyżkę śmietany.