Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45916
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45916
Składniki
Grzyby umyłem i zalałem zimną wodą. Następnego dnia ugotowałem je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu, grzyby odcedziłem z wywaru. Drobno pokroiłem.
Warzywa obrałem, umyłem i pokroiłem w nieduże kawałki. Ćwiartkę kostki masła (ok. dwóch łyżek) rozpuściłem w garnku, dodałem warzywa i poddusiłem. Dodałem pokrojone w kostkę cebule. Poddusiłem jeszcze kilka minut. Wlałem około litra wrzącej wody, osoliłem i ugotowałem warzywa do miękkości. Następnie wywar przecedziłem. Połączyłem wywar z grzybów, wywar z warzyw, grzybki i pozostałą część masła. Dodałem sól i pieprz do smaku.
W tym czasie ugotowałem łazanki a następnie je odcedziłem.
Na talerze włożyłem, każdemu według uznania, łazanki, które zalałem przygotowaną zupą. Według upodobań domowników dodałem łyżkę śmietany.