Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ekspresowa zupa fasolowa"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
Składniki
Marchewki i pietruszkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w talarki. Seler naciowy opłucz, również pokrój w talarki. Boczek pokrój w kostkę lub słupki. Cebule drobno posiekaj. Fasolę odcedź z zalewy, włóż do sitka, opłucz pod bieżącą wodą i osącz. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój w kostkę.
Do garnka włóż pokrojone w talarki warzywa, zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek, smaż ok. 2 min. Dodaj cebulę, mieszając smaż jeszcze ok. 5 min. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, smaż 2-3 min.
Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, gotuj 10-15 min. Na koniec dodaj fasolę i pieprz kajeński. Dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze 5 min.
Rada: Zupa będzie bardziej treściwa, jeśli podasz ją z ugotowanym makaronem.
30 minut. Porcja: 230 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie