Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość osób wie, że ja za fasolka po bretońsku nie przepadam, więc kiedy mnie siostra poczęstowała miseczką od razu odmówiłam, ale ona jak zwykle nałożyła i kazała mi spróbować. Ja widząc moją fasolkę od razu pytam: co to? To nie fasolka po bretońsku bo tu jest samo mięso i groch. A ona na to: to moja wersja dla Kuby- jej synka. Chyba nie muszę pisać że w smaku o niebo lepsza od klasycznej wersji i muszę stwierdzić że była naprawdę dobra.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Groch, mięso oraz włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości grochu i mięsa.
Gdy groch i mięso będą miękkie, wówczas wyjmujemy mięso, studzimy i rozdrabiamy je na mniejsze kawałki.
W tym czasie do garnka dodajemy cząber oraz paprykę i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko rumienimy, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Kiedy mąka nam się chwilkę podgotuję wówczas gorącą dodajemy do cały czas gotującego się garnka z grochem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Na końcu do garnka dodajemy rozdrobione mięso i dokładnie mieszamy.
Całość doprawiamy spora ilością pieprzu i solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego !!!