Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku inaczej

Fasolka po bretońsku inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17023

Dodano:

Odsłon: 788

Większość osób wie, że ja za fasolka po bretońsku nie przepadam, więc kiedy mnie siostra poczęstowała miseczką od razu odmówiłam, ale ona jak zwykle nałożyła i kazała mi spróbować. Ja widząc moją fasolkę od razu pytam: co to? To nie fasolka po bretońsku bo tu jest samo mięso i groch. A ona na to: to moja wersja dla Kuby- jej synka. Chyba nie muszę pisać że w smaku o niebo lepsza od klasycznej wersji i muszę stwierdzić że była naprawdę dobra.

Składniki

  • 1 kg świeżego grochu typu jaś (u mnie mrożony)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 mały dobry koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki włoszczyzny na zimę
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 mała cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 spora łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch, mięso oraz włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą.

  2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości grochu i mięsa.

  3. Gdy groch i mięso będą miękkie, wówczas wyjmujemy mięso, studzimy i rozdrabiamy je na mniejsze kawałki.

  4. W tym czasie do garnka dodajemy cząber oraz paprykę i dokładnie mieszamy.

  5. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko rumienimy, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.

  6. Kiedy mąka nam się chwilkę podgotuję wówczas gorącą dodajemy do cały czas gotującego się garnka z grochem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

  7. Na końcu do garnka dodajemy rozdrobione mięso i dokładnie mieszamy.

  8. Całość doprawiamy spora ilością pieprzu i solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 marca 2018 Uwielbiam bretonska, ale nie probowalam robic bez wedzonki, pycha Odpowiedzi: 6 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń