Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe dni.
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wsypujemy groch, dodajemy marchew, pietruszkę, selera. Warzywa zalewamy wodą, solimy, dodajemy przyprawy, gotujemy 50 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
W czasie, gdy fasolka z pomidorami nam się gotuje przygotowujemy kabanosy, które kroimy na kawałki o długości 2 centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kabanosy i cebulę, smażymy do momentu zrumienienia cebuli.
Podsmażone kabanosy z cebulą przekładamy do zupy.
A na patelni przygotowujemy zasmażkę II lub III stopnia*, w zależności od preferencji. Ja zazwyczaj przygotowuję zasmażkę III stopnia.
* Zasmażka II stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzamy wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek.
* Zasmażka III stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała brązowy kolor. Dalej postępujemy analogicznie jak podczas przygotowywania zasmażki II stopnia.
Gotową zasmażkę łączymy z fasolką. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba.
Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Fasolka po bretońsku to klasyczne danie, które jest tanie i proste, samo się...
Odsłon: 4105
Tort indyjski lekki dla zoladka, dla tych co nie zgrywaja bohaterow po treningu.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Smakowite połączenie młodej kapusty i sera żółtego. Nie sądziłam że wyjdą tak...
Odsłon: 78254
Propozycja na smaczny, lekki i aromatyczny bigos z młodej kapusty z dodatkiem...
Odsłon: 44130
Młoda kapusta gotowana z pieczarkami i warzywami.
Odsłon: 2584
Tort indyjski lekki dla zoladka, dla tych co nie zgrywaja bohaterow po treningu.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Smakowite połączenie młodej kapusty i sera żółtego. Nie sądziłam że wyjdą tak...
Odsłon: 78254
Propozycja na smaczny, lekki i aromatyczny bigos z młodej kapusty z dodatkiem...
Odsłon: 44130
Młoda kapusta gotowana z pieczarkami i warzywami.
Odsłon: 2584
Składniki
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wsypujemy groch, dodajemy marchew, pietruszkę, selera. Warzywa zalewamy wodą, solimy, dodajemy przyprawy, gotujemy 50 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez 10 minut. W czasie, gdy fasolka z pomidorami nam się gotuje przygotowujemy kabanosy, które kroimy na kawałki o długości 2 centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kabanosy i cebulę, smażymy do momentu zrumienienia cebuli. Podsmażone kabanosy z cebulą przekładamy do zupy. A na patelni przygotowujemy zasmażkę II lub III stopnia*, w zależności od preferencji. Ja zazwyczaj przygotowuję zasmażkę III stopnia.
* Zasmażka II stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzamy wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. * Zasmażka III stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała brązowy kolor. Dalej postępujemy analogicznie jak podczas przygotowywania zasmażki II stopnia. Gotową zasmażkę łączymy z fasolką. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Przepisy Zupy
Zupy
Krem ze szparagów
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupy
Zupa ryżanka
Krem ze szparagów
Wiosną szparagi często goszczą na naszych stołach. Najczęściej są podawane w...
Odsłon: 4
Lekka zupka
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 385