Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe dni.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 54
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 283
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 54
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 283
Składniki
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wsypujemy groch, dodajemy marchew, pietruszkę, selera. Warzywa zalewamy wodą, solimy, dodajemy przyprawy, gotujemy 50 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez 10 minut. W czasie, gdy fasolka z pomidorami nam się gotuje przygotowujemy kabanosy, które kroimy na kawałki o długości 2 centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kabanosy i cebulę, smażymy do momentu zrumienienia cebuli. Podsmażone kabanosy z cebulą przekładamy do zupy. A na patelni przygotowujemy zasmażkę II lub III stopnia*, w zależności od preferencji. Ja zazwyczaj przygotowuję zasmażkę III stopnia.
* Zasmażka II stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzamy wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. * Zasmażka III stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała brązowy kolor. Dalej postępujemy analogicznie jak podczas przygotowywania zasmażki II stopnia. Gotową zasmażkę łączymy z fasolką. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.