Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolowa.

Fasolowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 3252

Dodano:

Odsłon: 1828

Uwielbiamy zupy każdego rodzaju, nawet bardziej niż drugie dania. Bynajmniej ja z mężem lepiej najemy się zupą niż drugim daniem. Nie wiem jak to napisać ale my mamy jeszcze kuchnię kaflową i dania gotowane na tej kuchni całkiem inaczej smakują to tylko żart ale od razu przypominają mi się lata dzieciństwa u babci i dziadka była właśnie taka kuchnia sień wyłożona cegłami, oj to były czasy nie jak teraz ulepszenia internety. Ale co ja się będę rozpisywać starsze roczniki dokładnie wiedzą o czym mowa. Lat swoich nie będę zdradzać bo nie ma się czym chwalić.

Składniki

  • 0,5 kg dowolnego mięsa z kością ( u mnie kostki żeberkowe ),
  • 1 duża marchew,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 2 puszki fasoli białej 400 g netto, 240 g po odlaniu zalewy,
  • 1 czubata łyżka majeranku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 0,5 łyżeczki cukru (dla lepszego smaku),
  • szczypta pieprzu czarnego.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolowa.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liść laurowy. Po chwili dodać pokrojonego pora i natkę pietruszki, gotować całość do miękkości ziemniaków.

  2. Jak już ziemniaki są miękkie dodać samą fasolę białą z puszki odlewając jej zalewę oraz od razu majeranek i doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą i cukrem, chwilę pogotować a w międzyczasie na suchej patelni przypalić lekko mąkę na brązowo, zalać wywarem z zupy i rozprowadzić przypaloną mąkę tak aby nie było grudek.

  3. Zupka wyszła smaczna i szybka w wykonaniu nie ma w niej wędzonki ale nie chciałam miałam ochotę na taką zupkę jak gotował mi mój dziadek. Wszystkie fotki znajdziecie na moim blogu polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń