Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fasolowa zupa z kluseczkami"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Składniki
Obraną szalotkę oraz ząbki czosnku drobno posiekaj. Oczyszczoną marchew opłucz, pokrój w półplasterki. Umyj łodygi selera, usuń włókna, pokrój w plasterki. Pomidory pokrój na kawałki (jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchew, szalotkę i czosnek, smaż razem około 2 minut. Wlej bulion warzywny. Dodaj 1 liść laurowy oraz pokrojone pomidory. Gotuj razem jeszcze mniej więcej 10 minut.
Po tym czasie dodaj do zupy odlaną na sicie fasolę. Zupę gotuj kolejne 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem na sicie, zalej w garnku 200 ml wody i gotuj ok. 15 minut. Wystudź.
Połącz zimną kaszę z łyżką mąki, jajkiem i natką. Dopraw solą oraz pieprzem. Dwoma łyżkami formuj kluski, wrzucaj na wrzątek. Gdy wypłyną, przełóż do zupy.
czas ok. 50 min; porcja – 290 kcal, cena 2,70 zł
Do zupy możesz także użyć suchych ziaren fasoli (np. jaś). Namocz je poprzedniego dnia, a przed gotowaniem koniecznie zmień wodę. Pamiętaj też, aby fasolę posolić, gdy już będzie miękka.Źródło: Świat kobiety