Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki

Flaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 504

Flaczki to rozgrzewające, smaczne i pożywne danie, spożywane z pieczywem, najlepiej z bułką.

Składniki

  • Flaki wołowe - 1 kg
  • elementy z kurczaka (najlepiej uda) - 1 kg
  • marchewka - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler mały - 1/2 szt
  • cebula mała - 1 szt
  • zielenina: natka pietruszki, koperek ... - wg uznania
  • sól - do smaku
  • pieprz naturalny - do smaku
  • pieprz cayene - wg uznania
  • majeranek - około pół opakowania
  • ser żółty - kawałeczek
  • masło – 1/5 kostki
  • mąka pszenna – 2 płaskie łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Flaczki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku obgotowuję najpierw i odcedzam kupione wcześniej flaki krojone.
    Do garnka z odcedzonymi flakami nalewam wody ( tyle, aby swobodnie wszystko pływało), dodaję włoszczyznę ( marchew, pietruchę i seler) i gotuję, aż flaki staną się średnio miękkie, wtedy dodaję do garnka elementy kurczaka ( ćwiartki, uda ), nadal gotując. Miękkie warzywa wyjmuję z wywaru, a gdy przestygną ścieram na drobnej tarce.
    W międzyczasie, do wywaru dodaję drobniutko posiekaną cebulę. Cały czas gotuję, aż kurczaki będą miękkie. Wtedy zdejmuję garnek z ognia. Wyjmuję do miski elementy kurczaka i odstawiam do przestygnięcia. Po czym obieram mięso z kości i kroję je w cienkie paseczki.
    Ponownie doprowadzam do wrzenia flaki wraz z wywarem, dorzucam do garnka obrane, pokrojone mięso, oraz starte warzywa. Dodaję posiekaną zieleninę i przyprawy: pieprz prawdziwy, sól, pieprz cayene, który spowoduje, że flaki będą pikantne, majeranek i starty wcześniej na drobnej tarce ser żółty.
    Przygotowuję rumianą zasmażkę, przysmażając mąkę, na rozgrzanym na patelni maśle, rozprowadzam ją wywarem z flaków i łączę z gotującymi się flakami, w miarę potrzeby uzupełniam gotowaną wodą i jeszcze chwilę gotuję, a na koniec wsypuję jeszcze sporo majeranku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń