Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki to rozgrzewające, smaczne i pożywne danie, spożywane z pieczywem, najlepiej z bułką.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 226
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 94
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 55
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12204
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 210
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 226
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 94
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 55
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12204
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 210
Składniki
W dużym garnku obgotowuję najpierw i odcedzam kupione wcześniej flaki krojone. Do garnka z odcedzonymi flakami nalewam wody ( tyle, aby swobodnie wszystko pływało), dodaję włoszczyznę ( marchew, pietruchę i seler) i gotuję, aż flaki staną się średnio miękkie, wtedy dodaję do garnka elementy kurczaka ( ćwiartki, uda ), nadal gotując. Miękkie warzywa wyjmuję z wywaru, a gdy przestygną ścieram na drobnej tarce. W międzyczasie, do wywaru dodaję drobniutko posiekaną cebulę. Cały czas gotuję, aż kurczaki będą miękkie. Wtedy zdejmuję garnek z ognia. Wyjmuję do miski elementy kurczaka i odstawiam do przestygnięcia. Po czym obieram mięso z kości i kroję je w cienkie paseczki. Ponownie doprowadzam do wrzenia flaki wraz z wywarem, dorzucam do garnka obrane, pokrojone mięso, oraz starte warzywa. Dodaję posiekaną zieleninę i przyprawy: pieprz prawdziwy, sól, pieprz cayene, który spowoduje, że flaki będą pikantne, majeranek i starty wcześniej na drobnej tarce ser żółty. Przygotowuję rumianą zasmażkę, przysmażając mąkę, na rozgrzanym na patelni maśle, rozprowadzam ją wywarem z flaków i łączę z gotującymi się flakami, w miarę potrzeby uzupełniam gotowaną wodą i jeszcze chwilę gotuję, a na koniec wsypuję jeszcze sporo majeranku.