Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie dostęp do skór wieprzowych lub hodujecie swoje świnki i nie wiecie co zrobić z tych skór zdjętych na przykład z szynki ? Polecam wam ugotowanie flaków z dodatkiem flaków wołowych oraz koncentratem pomidorowym.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 106
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 989
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 106
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 989
Składniki
Na początek do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i od czasu zagotowania się wody ze skórami gotować na wolnym ogniu do miękkości skór w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Gdy skóry już są dość miękkie wyjąć je do salaterki i poczekać aż ostygną, ostygnięte pokroić w paski dowolnej grubości.
W czasie gdy kroimy ostudzone skóry flaki gotowe wołowe czyli obgotowane dokładnie wypłukać przełożyć na durszlak aby ociekły z wody, następnie przełożyć je do wywaru ze skór dodać startą na tarce jarzynowej marchew, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu do czasu aż skroimy wszystkie skóry wieprzowe. Gdy już skóry razem z flakami wołowymi są miękkie wsypać majeranek i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż pojawi się kożuszek.
Gdy jest już dokładnie widoczny kożuszek ( widać na dołączonym zdjęciu ), wtedy dodać drobno pokrojony czosnek lub przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować. Po chwili przygotować przyprawę do flaków wsypać obie zamieszać i zagotować po chwili dodać koncentrat pomidorowy i również przez chwilkę zagotować na małym ogniu.
Gdy już mamy zagotowane flaki wołowe z dodanymi skórkami pokrojonymi i koncentratem, wtedy do całości wkroić świeżą natkę pietruszki ( jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ), doprawić do smaku cukrem oraz przyprawa uniwersalną, lekko całość zagotować i zdjąć z ognia.
Takie flaczki można podawać z chlebem lub bułeczką a jeżeli ktoś lubi można również z ziemniakami decyzja należy do was, my uwielbiamy flaki z bułka lecz ze skór wolimy z chlebem. Jeżeli lubicie na ostro wystarczy przed podaniem w talerzu dosypać pieprzu świeżo zmielonego czarnego ja osobiście pieprzu dodaję dużo bo tak najbardziej lubię. Skórki wieprzowe mają wiele cennych witamin oraz żelatyny która jest potrzebna dla naszych kości.