Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio testowałem i dopracowywałem przepis na Forszmak z kurczaka. Zdjęcia z prac mogliście zobaczyć na naszych proilach społecznościowych. Dziś podzielę się z wami przepisem na to danie, które idealnie nadaje się na obecną pogodę :) Tak więc róbcie listę zakupów, sprawdzcie co macie w lodówce, a jak czegoś brakuje to biegnijcie do sklepu. Danie samo z siebie wygląda na trudne. Nic podobnego. Danie jest bardzo łatwie i bardzo szybko je się robi.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 141
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4324
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11739
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6712
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5553
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13830
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 141
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4324
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11739
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6712
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5553
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13830
Składniki
Zaczynamy od wstawienia "bulionu", jeśli nie mamy rosołu. 2,5 - 3 litra wody i gotujemy w niej kostki rosołowe.
Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka z odrobiną oliwy z oliwek.
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy. Paprykę czerwoną oraz cebulę kroimy w kostkę. Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę dodajemy paprykę z cebulą. Czosnek: albo drobno kroimy, albo trzemy na tarce na drobnych oczkach. Pod koniec smażenia naszych warzyw dodajemy czosnek.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Pod koniec smażenia można go podlać bulionem. Zapobiegnie to przesmażenia i nie będzie suchy. Warzywa są już gotowe. Dodajemy przecier oraz musztardę. Następnie paprykę czerwoną słodką, sól oraz pieprz. Dla osób lubiących nutkę pikanterii polecam dodać odrobinę papryki czerwonej ostrej.
Warzywa zalewamy bulionem. Po zagotowaniu dodajemy usmażonego kurczaka. Gotujmy na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Doprawić wg uznania jeśli trzeba. Forszmak można podawać z upieczoną bagietką czosnkową oraz keksem śmietany na talrzu.