Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Góralska kwaśnica to prawdziwy rarytas dla miłośników mocnych, regionalnych smaków. Ta pożywna i rozgrzewająca zupa przygotowana z połączenia surowych i wędzonych żeberek, boczku i kiszonej kapusty stanowi esencję górskiej kuchni. Pachnąca majerankiem i kminkiem staje się nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Aby wzmocnić smak kwaśnicy i nadać jej uroczysty charakter, dodaj do wywaru kilka suszonych borowików.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2265
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 701
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2265
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 701
Składniki
Surowe żeberka opłucz i pokrój na mniejsze kawałki (fragmenty z 2-3 żeberkami). Włóż mięso do garnka, zalej zimną wodą, posól i zagotuj. W międzyczasie zdejmij pianę, zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem.
Wędzone żeberka podziel na podobne porcje i dodaj do wywaru. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni, po czym przełóż do garnka. Na tej samej patelni przesmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę, a po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj warzywa do zupy. Dopraw kwaśnicę czarnym pieprzem, kminkiem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i suszone borowiki (możesz je wcześniej namoczyć). Przykryj garnek pokrywą i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj je do miękkości warzyw, ok. 20 minut. Po czym dodaj odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną, a także dolej sok z kiszonej kapusty. Wsyp roztarty w dłoniach majeranek, ponownie przykryj garnek i gotuj zupę, aż kapusta i mięso będą miękkie (ok. 30 minut). Na koniec w razie potrzeby dopraw solą i jeszcze raz czarnym pieprzem.
Gotową góralską kwaśnicę rozlewaj do talerzy i podawaj z kromką domowego pieczywa.