Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Indyjska zupa warzywna z żółtą soczewicą"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 462
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 181
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 462
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 181
Składniki
Czas przygotowania: około 30 minut.
Strączki fasolki szparagowej pociąć na kawałki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Bakłażan i cukinię pokroić w kosteczkę. Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, odsączyć.
W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać kurkumę, chili, słodką paprykę, kumin i garam masalę. Mieszając, podgrzewać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy do garnka wrzucić soczewicę. Dodać listek laurowy. Zalać 1 l wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 15-20 minut.
Fasolkę gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie. Po 10 minutach dołożyć różyczki kalafiora. Podgotowane warzywa odcedzić, przelać na sitku zimną wodą, odsączyć.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Smażyć na nim przez 3-4 minuty różyczki kalafiora, fasolkę oraz kostki bakłażana i cukinii. Pod koniec dodać ziarenka sezamu, doprawić pieprzem i solą. Warzywa z patelni wymieszać z soczewicą. Mocno razem podgrzać.Źródło: Życie na gorąco