Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kalafiorowa zupa krem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 148
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 148
Składniki
Z kalafiora usuń liście, opłucz go pod wodą, podziel na różyczki. W garnku zagotuj 3 l wody, a gdy zacznie wrzeć, dodaj 3 łyżeczki soli oraz 1 łyżkę cukru i włóż różyczki kalafiora. Gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, ok. 10 min.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę pokrój w plasterki, duś z zeszkloną cebulą przez 5 min. Por pokrój w talarki a ziemniaki w kostkę.
Do gotującego się bulionu wrzuć połowę plasterków podduszonej gruszki, por i ziemniaki, gotuj około 20 min. Dodaj 2/3 ugotowanych różyczek kalafiora. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru z zupy i wlej do garnka. Całość zmiksuj na niezbyt gęsty krem. Dopraw solą i pieprzem. Zupę krem przelej do miseczek, dodaj po kilka różyczek pozostałego kalafiora i plasterków gruszki.
Rada: Możesz też przygotować zupę z nutą curry. Ugotuj zupę według powyższego przepisu, ale nie zaprawiaj jej śmietaną. Przypraw ją płaską łyżeczką curry i rozpuść w niej 2 trójkąty śmietankowego serka topionego. Po zmiksowaniu zupy możesz dodać do niej kilkanaście ziarenek czerwonego pieprzu.
30 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie