Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 1423

Dziś podam wam przepis na zupę kapuśniak jaką nam mama gotowała jeszcze wtedy gdy mogła hodować swoje świnki, a mianowicie kapuśniak na skórach wieprzowych. Wiem że zaraz mnie ocenicie że taka zupa to fuj, ble a nawet inne komentarze. Nie martwię się tym ja tak byłam wychowana w biedzie aby się najeść i nie chodzić głodnym, mój mąż również uwielbia skóry wieprzowe więc chętnie wracam do wspomnień z dzieciństwa co do gotowania.

Składniki

  • 4-5 sztuk skór wieprzowych (około 0,5 kg),
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 1 mała marchew,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (mam od mamy),
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ulubiona przyprawa z solą.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umyte i pokrojone na mniejsze części skóry oraz marchew pokrojona dowolnie. Gotować do miękkości skór i marchwi. Gdy skóry są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszone warzywa, ziela angielskie, przyprawę z dodatkiem soli oraz liście laurowe. Gotować do miękkości ziemniaków.

  2. Gdy ziemniaki w zupie są już miękkie dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobniej, wsypać majeranek oraz wsypać łyżeczkę cukru ( dla lepszego smaku zupy ). Wszystko gotować do miękkości kapusty. Jak w zupie jest już miękka kapusta doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą z solą i zagotować.

  3. Ugotowaną zupę zawsze podaję z dużą ilością pieprzu ziołowego dla mnie najbardziej tak smakuje kapuśniak ale to już sami musicie ocenić gotując ten przepis lub swój z dodatkiem pieprzu ziołowego. Taką zupę tzn. ze skór bardzo szybko się gotuje a smak jak dla mnie pyszny, możecie również gotować na żeberkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń