Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to – obok rosołu – największy klasyk wśród polskich zup. W każdym regionie kraju gotuje się ją jednak nieco inaczej. Obok tłustej kwaśnicy na wędzonych żeberkach spotkać można np. wegetariański kapuśniak kujawski. Mimo braku mięsnej „wkładki” jest to bardzo pożywne danie, ponieważ zawiera kaszę! W niektórych wariantach pojawiają się także pomidory, które dodają zupie słodyczy. Do przygotowania kapuśniaku potrzebujesz dwóch garnków – co najmniej jednego z grubym, nieprzywierającym dnem.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35745
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2659
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 465
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 632
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1024
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 124
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35745
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2659
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 465
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 632
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1024
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 124
Składniki
Obierz warzywa korzeniowe – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki, pietruszkę i seler – na plasterki. Obierz i pokrój w piórka cebulę, a kapustę drobno poszatkuj. Namocz grzyby (w niewielkiej ilości wody przeznaczonej do ugotowania zupy).
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej (około 3 łyżki) i podsmaż na nim marchewki, pietruszkę, seler i cebulę wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smaż przez około 10 minut.
Zalej zawartość garnka około połową pozostałej wody. Dodaj też grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj przez około pół godziny, po czym dodaj ziemniaki i kaszę. W tym momencie możesz też dolać do zupy przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
W międzyczasie w drugim garnku w pozostałej ilości wody ugotuj do miękkości poszatkowaną kapustę. Połącz zawartość obu garnków. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.