Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to – obok rosołu – największy klasyk wśród polskich zup. W każdym regionie kraju gotuje się ją jednak nieco inaczej. Obok tłustej kwaśnicy na wędzonych żeberkach spotkać można np. wegetariański kapuśniak kujawski. Mimo braku mięsnej „wkładki” jest to bardzo pożywne danie, ponieważ zawiera kaszę! W niektórych wariantach pojawiają się także pomidory, które dodają zupie słodyczy. Do przygotowania kapuśniaku potrzebujesz dwóch garnków – co najmniej jednego z grubym, nieprzywierającym dnem.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13259
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4202
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43120
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 507
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 405
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 457
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13259
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4202
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43120
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 507
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 405
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 457
Składniki
Obierz warzywa korzeniowe – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki, pietruszkę i seler – na plasterki. Obierz i pokrój w piórka cebulę, a kapustę drobno poszatkuj. Namocz grzyby (w niewielkiej ilości wody przeznaczonej do ugotowania zupy).
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej (około 3 łyżki) i podsmaż na nim marchewki, pietruszkę, seler i cebulę wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smaż przez około 10 minut.
Zalej zawartość garnka około połową pozostałej wody. Dodaj też grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj przez około pół godziny, po czym dodaj ziemniaki i kaszę. W tym momencie możesz też dolać do zupy przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
W międzyczasie w drugim garnku w pozostałej ilości wody ugotuj do miękkości poszatkowaną kapustę. Połącz zawartość obu garnków. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.