Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pomidorów na wodzie mineralnej z mozzarellą i miętą

Krem z pomidorów na wodzie mineralnej z mozzarellą i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 221

Dodano:

Odsłon: 147

Kremowy o idealnie pomidorowej konsystencji, zdrowy pełen witamin i frapująco ognisty. Krem z pomidorów z mozzarellą i miętą przygotowuje na wysoko zmineralizowanej wodzie mineralnej CECHINI Muszyna. Taki krem z pomidorów zawiera nie tylko likopen i witaminy ale również mikroelementy zawarte w wodzie takie jak magnez, wapń, sód i potas.

Składniki

  • Pomidory malinowe, gałązka 1kg
  • Woda Cechini Muszyna – 600 ml
  • Koncentrat pomidorowy – 100g
  • Cebula czerwona duża lub 2 mniejsze
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Bulion Winiary – warzywny lub drobiowy – 1 łyżka
  • Mozzarella mini – 16 kulek
  • Mięta kilka listków na porcję
  • Oregano 1 łyżeczka lub więcej do smaku
  • Pieprz świeżo mielony do smaku
  • Sól do smaku
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Masło – 1 łyżka
  • *Opcjonalnie – śmietana 30%
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krem z pomidorów na wodzie mineralnej z mozzarellą i miętą

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj, pokrój na mniejsze cząstki, pozbywając się szypułek.

  2. Na patelni bądź w garnku z grubym dnem, rozgrzej oliwę wraz z masłem. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz pokrojony drobniej czosnek. Przesmaż, od czasu do czasu mieszając około 2-3 minut.

  3. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, przesmaż mieszając 2-3 minuty. Dodaj łyżkę bulionu warzywnego lub drobiowego, dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając pod przykryciem około 20 minut. Wlej wodę mineralną i całość zmiksuj bardzo dokładnie na gładki, gęsty krem. Podgrzej nie doprowadzając do wrzenia.

  4. Z mozzarelli mini oraz mięty przygotuj 4 szaszłyki, po jednym na porcję. Serwuj na gorąco. Opcjonalnie ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń