Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały pieńki i kilka całych grzybów przy okazji przyrządzania faszerowanych pieczarek. Zamiast zastanawiać się co robić z takimi "końcówkami serii", zwykle eksperymentuję z jakąś zupą. W efekcie powstał krem z portobello :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 996
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 996
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Pieczarki myję i kroję na drobniejsze kawałki, pieńki dokładnie oczyszczam. Warzywa myję, obieram i kroję na drobne kawałki.
Wszystko wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą tak, żeby tylko przykryć zawartość i gotuję na średnim ogniu ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę ziół prowansalskich (z gałką ostrożnie, żeby nie zdominowała smaku zupy). Gotowe! Aneks: Nie używam soli, ale świeżo mielony pieprz dodaję prawie do każdego dania, więc dodałam i tutaj. Żeby trochę rozjaśnić ten smutny kolor, podawać można z kwaśną śmietaną (w wersji light z odrobiną jogurtu) i natką pietruszki.