Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały pieńki i kilka całych grzybów przy okazji przyrządzania faszerowanych pieczarek. Zamiast zastanawiać się co robić z takimi "końcówkami serii", zwykle eksperymentuję z jakąś zupą. W efekcie powstał krem z portobello :)
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 292
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 799
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22769
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 292
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 799
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22769
Składniki
Pieczarki myję i kroję na drobniejsze kawałki, pieńki dokładnie oczyszczam. Warzywa myję, obieram i kroję na drobne kawałki.
Wszystko wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą tak, żeby tylko przykryć zawartość i gotuję na średnim ogniu ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę ziół prowansalskich (z gałką ostrożnie, żeby nie zdominowała smaku zupy). Gotowe! Aneks: Nie używam soli, ale świeżo mielony pieprz dodaję prawie do każdego dania, więc dodałam i tutaj. Żeby trochę rozjaśnić ten smutny kolor, podawać można z kwaśną śmietaną (w wersji light z odrobiną jogurtu) i natką pietruszki.