Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa kukurydziana z wędzoną papryką i kozim serem

Kremowa zupa kukurydziana z wędzoną papryką i kozim serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 224

Aromatyczna, słodka kukurydza w postaci gęstego kremu wzbogacona o szczyptę pikanterii.

Składniki

  • 4-5 szkl. wywaru warzywnego/ew. rosołu
  • 4 kolby świeżej kukurydzy
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej, ostrej papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • kozi ser (1 łyżka na porcję zupy)
  • czarny sezam (1 łyżeczka na porcję zupy)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremowa zupa kukurydziana z wędzoną papryką i kozim serem

Przygotowanie

  1. Obieramy kukurydzę oddzielając ziarna od kolby (przekroić kolbę na pół w poprzek, następnie otrzymaną połówkę przekroić wzdłuż i oddzielać ziarna ruchami noża, jak do obierania marchewki). Cebulę posiekać w kostkę i zacząć podsmażać na maśle (w garnku), gdy się lekko zeszkli dodać kolby bez ziaren,wędzoną paprykę (ewentualnie można zastąpić 1 małym, świeżą papryczką chilli), a także cynamon. Podsmażać na wolnym ogniu ok. 4 min, cały czas mieszając

  2. Dodać ziarna kukurydzy, sól oraz oliwę, cały czas mieszając podsmażać przez kolejne 4 minuty, następnie zalać rosołem i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 12 min.

  3. Kolby wyciągnąć, a zupę zmiksować w blenderze, przecierając następnie przez sito dla uzyskania kremowej konsystencji i wyeliminowania pozostałych łusek po ziarnach. Podawać z kleksem koziego sera i czarnym sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń