Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, słodka kukurydza w postaci gęstego kremu wzbogacona o szczyptę pikanterii.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35610
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17506
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 237
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 161
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 182
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35610
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17506
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 237
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 161
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 182
Składniki
Obieramy kukurydzę oddzielając ziarna od kolby (przekroić kolbę na pół w poprzek, następnie otrzymaną połówkę przekroić wzdłuż i oddzielać ziarna ruchami noża, jak do obierania marchewki). Cebulę posiekać w kostkę i zacząć podsmażać na maśle (w garnku), gdy się lekko zeszkli dodać kolby bez ziaren,wędzoną paprykę (ewentualnie można zastąpić 1 małym, świeżą papryczką chilli), a także cynamon. Podsmażać na wolnym ogniu ok. 4 min, cały czas mieszając
Dodać ziarna kukurydzy, sól oraz oliwę, cały czas mieszając podsmażać przez kolejne 4 minuty, następnie zalać rosołem i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 12 min.
Kolby wyciągnąć, a zupę zmiksować w blenderze, przecierając następnie przez sito dla uzyskania kremowej konsystencji i wyeliminowania pozostałych łusek po ziarnach. Podawać z kleksem koziego sera i czarnym sezamem.