Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, słodka kukurydza w postaci gęstego kremu wzbogacona o szczyptę pikanterii.
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 77
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3526
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 386
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 77
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3526
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 386
Składniki
Obieramy kukurydzę oddzielając ziarna od kolby (przekroić kolbę na pół w poprzek, następnie otrzymaną połówkę przekroić wzdłuż i oddzielać ziarna ruchami noża, jak do obierania marchewki). Cebulę posiekać w kostkę i zacząć podsmażać na maśle (w garnku), gdy się lekko zeszkli dodać kolby bez ziaren,wędzoną paprykę (ewentualnie można zastąpić 1 małym, świeżą papryczką chilli), a także cynamon. Podsmażać na wolnym ogniu ok. 4 min, cały czas mieszając
Dodać ziarna kukurydzy, sól oraz oliwę, cały czas mieszając podsmażać przez kolejne 4 minuty, następnie zalać rosołem i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 12 min.
Kolby wyciągnąć, a zupę zmiksować w blenderze, przecierając następnie przez sito dla uzyskania kremowej konsystencji i wyeliminowania pozostałych łusek po ziarnach. Podawać z kleksem koziego sera i czarnym sezamem.