Do góry

Zupy Przepis na:

kremowa zupa pomidorowo paprykowa

kremowa zupa pomidorowo paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 368

Dodano:

Odsłon: 132

bardzo kremowa i bardzo aromatyczna

Składniki

  • czerwona papryka - 500 g
  • pomidory krojone - 1 puszka 400 g
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 4 ząbki
  • kolendra - 1 pęczek
  • ryż - 100 g
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • limonka - 1 szt
  • śmietana 18 % - 100 ml
  • bułka na grzanki - kilka kromek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kremowa zupa pomidorowo paprykowa

Przygotowanie

  1. Z papryki należy usunąć skórkę. W tym celu paprykę sparzyć we wrzątku lub pokrojoną na ćwiartki piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po termicznej obróbce skórka powinna łatwo odejść.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną w garnku oliwę. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę i gałązki kolendry (listki zachować do posypania zupy). Wszystko razem dusić przez kilka minut, dodać pomidory z puszki i ryż. Wlać do garnka 1 litr wody, posolić, popieprzyć i gotować do miękkości ryżu.

  3. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni włożyć kromki bułki skropione oliwą, piec przez 10 minut do zezłocenia.
    Ugotowaną zupę zblendować do gładkiej, kremowej konsystencji, doprawić sokiem z limonki.

  4. Zupę podawać z grzanką i kleksem śmietany, posypaną posiekanymi listkami kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń