Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 899

Dodano:

Odsłon: 3260

Bardzo lubię zupy lepiej się nimi na jadam niż drugim daniem.

Składniki

  • 2 porcje rosołowe drobiowe,
  • 2 większe marchewki,
  • 1 duży korzeń pietruszki lub kilka małych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziemniaków,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej średniej,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 4 plasterki korzenia selera,
  • 1 gałązka liści selera.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte porcje rosołowe, marchew pokrojoną dowolnie, korzenie pietruszki i plastry selera oraz liść selera pokrojony drobno, gotować do miękkości mięsa i warzyw.

  2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę oraz ziela angielskie i liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy.

  3. W międzyczasie dodać liść lubczyk - magii oraz doprawić do smaku solą lub kto jaką chce przyprawą.

  4. Jak już ziemniaki z kaszą są miękkie dodać natkę pietruszki pokrojoną,

  5. Zagotować.

  6. Podałam ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego oraz obowiązkowo u nas na solona cebula.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń