Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny - sprawdzony przepis krok po kroku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Składniki
Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie do wywaru dodajemy marchew, selera, korzeń pietruszki, podpieczoną cebulę, lisek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela doprawiamy do smaku - gotujemy 20 minut.
Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15-20 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego :)