Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik tradycyjny na wywarze z cielęciny

Krupnik tradycyjny na wywarze z cielęciny

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3868

Dodano:

Odsłon: 1120

Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny - sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki

  • 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej
  • 250g cielęciny z kością
  • 1 marchewka
  • 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni
  • kawałek selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 korzeń pietruszki
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego, kminku i pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 50g boczku pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krupnik tradycyjny na wywarze z cielęciny

Przygotowanie

  1. Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu.
    Następnie do wywaru dodajemy marchew, selera, korzeń pietruszki, podpieczoną cebulę, lisek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela doprawiamy do smaku - gotujemy 20 minut.

  2. Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski.
    Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.

    Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15-20 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lutego 2018 A to nie miało być na jutro hihi.
Super zupka i koniecznie z gryczaną xD
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 lutego 2018 ta kompozycja warzyw i kaszy w krupniku zawsze swietnie smakuje! Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń