Do góry

Zupy Przepis na:

Lekki krupnik

Lekki krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 1668

Dodano:

Odsłon: 2420

Pożywny krupnik który rozgrzeje i poprawi samopoczucie.

Składniki

  • Pęczak - 6 łyżek
  • Mięso mielone z indyka - 20 dag
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Por - 1/4 szt
  • Ziemniaki - 3 szt.
  • Śmietana 18 % - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Ser mozzarella - 5 dag
  • Tarta bułka - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziela angielskie - 2 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Przyprawa gyros
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Woda - 7 szklanek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lekki krupnik

Przygotowanie

  1. Pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę.

  2. Warzywa umieścić w garnku, zalać wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą, gotować 15 minut.

  3. Gdy gotuje się zupa mięso doprawić solą, przyprawą gyros, wbić jajko, dodać musztardę, utarty ser oraz tartą bułkę i wszystko wymieszać. Uformować pulpety i obtoczyć w mące.

  4. Do gotującej się zupy dodać pęczak, pulpety i całość gotować 25 minut. Doprawić śmietaną oraz pieprzem i gotować 2 minuty. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń