Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowa zupa"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w plasterki, a cebulę poszatkuj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewki i smaż 2 minuty. Zalej bulionem. Gotuj 25 minut, aż marchewka będzie miękka.
Pomarańcze wyszoruj starannie, sparz. Jedną obierz ze skórki i podziel na cząstki. Usuń białe błonki (tzw. albedo). Skórkę pomarańczową potnij w wąskie paseczki, gotuj minutę w niewielkiej ilości wody, odcedź.
Miąższ obranej pomarańczy posiekaj lub rozdrobnij palcami. Z pozostałych owoców wyciśnij sok, odrzucając gorzkie pestki.
Do ugotowanej zupy marchewkowej dodaj sok oraz skórkę pomarańczową. Całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj rozdrobniony miąższ pomarańczowy. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz imbiru. Ponownie zagotuj. Pestki dyni lub słonecznika zrumień bez tłuszczu, posyp zupę.
Czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 2,80 zł.
Przygotowałaś więcej marchewki? Wykorzystaj ją do zrobienia pysznych i chrupiących placków ziemniaczanych. Surową marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na tej samej tarce przygotuj ziemniaki (powinno ich być dwa razy więcej niż marchewki). Warzywa wymieszaj z jajkiem i odrobiną mąki, dopraw.
. Zupa nabierze bardziej orientalnego smaku, gdy zaprawisz ją mleczkiem kokosowym.Źródło: Świat kobiety