Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marokańska zupa z kuskusem"
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242914
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242914
Składniki
Wołowinę opłucz i osusz, pokrój w kostkę. Obraną cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Oczyszczone papryki, marchewki oraz łodygi selera naciowego pokrój na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Przesmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone mięso, 1 łyżeczkę przyprawy harissa oraz łyżeczkę soli. Wlej 800 ml wody, zagotuj.
Gotuj wywar na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, marchewkę, seler oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wrzuć suszone morele. Gotuj razem 15-20 minut.
Kuskus wymieszaj w misce z łyżeczką kurkumy i oleju. Zalej 100 ml wrzątku. Przemieszaj i odstaw na 10 minut. Gdy kaszka napęcznieje, ponownie ją przemieszaj. Zupę dopraw solą. Podawaj z kuskusem.
Czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 5,20 zł.
Pikantna harissa
Jest to pasta z chili i czosnku, często z dodatkiem kolendry, kminku oraz kuminu. Może także zawierać pomidory. Harissę dodaje się głównie do kuskusu, makaronów, kanapek i zup.
Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda.Źródło: Świat kobiety