Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marokańska zupa z kuskusem"
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 663
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 663
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Składniki
Wołowinę opłucz i osusz, pokrój w kostkę. Obraną cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Oczyszczone papryki, marchewki oraz łodygi selera naciowego pokrój na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Przesmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone mięso, 1 łyżeczkę przyprawy harissa oraz łyżeczkę soli. Wlej 800 ml wody, zagotuj.
Gotuj wywar na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, marchewkę, seler oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wrzuć suszone morele. Gotuj razem 15-20 minut.
Kuskus wymieszaj w misce z łyżeczką kurkumy i oleju. Zalej 100 ml wrzątku. Przemieszaj i odstaw na 10 minut. Gdy kaszka napęcznieje, ponownie ją przemieszaj. Zupę dopraw solą. Podawaj z kuskusem.
Czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 5,20 zł.
Pikantna harissa
Jest to pasta z chili i czosnku, często z dodatkiem kolendry, kminku oraz kuminu. Może także zawierać pomidory. Harissę dodaje się głównie do kuskusu, makaronów, kanapek i zup.
Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda.Źródło: Świat kobiety