Do góry

Zupy Przepis na:

Ogórkowa z ryżem bez śmietany.

Ogórkowa z ryżem bez śmietany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 561 Ocena: 3233

Dodano:

Odsłon: 441

Uwielbiam czasem wspominać czasy mojego dzieciństwa i dania które robił nasz dziadek i mama, mama to jeszcze do dziś gotuje takie zupy.

Składniki

  • 1 dowolny kawałek mięsa z kością,
  • 1 duża marchew,
  • 1 korzeń pietruszki (u mnie kilka bo mam swoje),
  • 6 ziemniaków,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 1 gałązka selera,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 1 szklanka soku z ogórków (nie koniecznie jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórkowa z ryżem bez śmietany.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso, marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki w całości, liście selera pokrojone oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa na kościach.

  2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ryż, gotować do miękkości ziemniaków z ryżem.

  3. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej.

  4. Jak już ziemniaki są miękkie dodać starte ogórki z sokiem, doprawić do smaku, dodać cukier i chwilę po gotować na wolnym ogniu.

  5. Jak już ogórki są miękkie dodać natkę pietruszki

  6. I zagotować.

  7. Podałam ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Wyszła mi mocno kwaśna taka jaką lubię a tylko dlatego że ogórki mam swoje z tamtego roku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń