Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18204
Dodano: 30.09.2017
Odsłon: 13631
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki.
Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły.
Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

kuchmariola63 18 września 2019Zgłoś do usunięcia
Na Warmii taką zupę nazywa się LENIWA :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

embepe13 03 października 2017Zgłoś do usunięcia
Pychotka, ale właśnie, gdzie te kawały parzące brodę? Nazwa zobowiązuje, po prostu grubiej po kapuście i będzie :))) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 02 października 2017Zgłoś do usunięcia
<3 Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz