Do góry

Zupy Przepis na:

Parzybroda wielkopolska

Parzybroda wielkopolska

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18204

Dodano:

Odsłon: 13631

Parzybrodę gotowano w okresie prac gospodarskich, często podczas żniw, bo jest potrawą sycącą i szybką do zrobienia. Istotne było to, że mając mało czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych dań , gospodynie kroiły kapustę w dość szerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy.

Składniki

  • średnia głowka kapusty włoskiej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 10 średnich ziemniaków
  • mała cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Parzybroda wielkopolska

Przygotowanie

  1. Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki.
    Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły.

  2. Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 03 października 2017 Pychotka, ale właśnie, gdzie te kawały parzące brodę? Nazwa zobowiązuje, po prostu grubiej po kapuście i będzie :))) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń