Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale każda gotuje ją po swojemu. Ten przepis odbiega od klasycznego, choćby ze względu na obecność czosnku, ale ma też kilka innych sekretów, które czynią tę zupę wyjątkową. Spróbujcie, nie pożałujecie.
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 13
Smaki Grecji!
Odsłon: 39
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 13
Smaki Grecji!
Odsłon: 39
Składniki
Gotujemy delikatny wywar z udek lub skrzydełek drobiowych. Warzywa - marchew, pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę i dusimy 5 minut na patelni, na której rozgrzaliśmy wcześniej łyżkę masła.
Warzywa wrzucamy do buliony (dopiero, gdy mięso będzie odchodzić od kości). Passatę wlewamy na patelnię po warzywach, wyciskamy czosnek i dodajemy ziele angielskie. Dusimy ok. 5 minut.
Do dużemu garnuszka wbijamy dwa jajka, dodajemy 3 łyżki mąki, szczyptę soli i energicznie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt "lejące", dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Łyżką bądź przez lejek robimy porcjami kluski - gdy zetną się na powierzchni rosołu z warzywami, wyławiamy je na talerz i robimy kolejne.
Gdy zużyjemy całą przygotowaną na kluski masę, wszystkie wrzucamy do gotującej się zupy i dodajemy passatę z patelni. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Na koniec dodajemy pokrojony lub suszony koperek. Do zupy możemy pokroić mięso, na którym gotowaliśmy pomidorową.