Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Porzeczkowa zupa na zimno"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Składniki
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozpuszczony tłuszcz wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Dalej mieszając, stopniowo dolewaj litr wodę. Gotuj ok. 15 minut.
Porzeczki opłucz, osącz na sicie, usuń szypułki (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Zmiksuj na gładkie purée. Dodaj do zupy razem z cukrem i szczyptą soli. Gotuj jeszcze 5 minut.
Zupę zdejmij z ognia, wymieszaj ze słodką śmietanką. Ostudź, odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozlej zupę do miseczek. Dekoruj kleksem kwaśnej śmietany, odłożonymi owocami i ziołami.
Czas ok. 30 min; porcja – 240 kcal, cena 2,10 zł.
Owocowy błonnik i witaminy
Porzeczki to prawdziwa skarbnica witamin oraz przyspieszającego trawienie błonnika. Najcenniejsze dla zdrowia są czarne owoce. Wielu osobom nie odpowiada jednak ich charakterystyczny zapach i wyczuwalna goryczka. Jeśli masz podobne odczucia, mieszaj czarne porzeczki z czerwonymi i białymi lub dodawaj do innych owoców.Źródło: Świat kobiety