Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy rosół kolagenowy jest dobrym wsparciem dla osób z chorobami stawów i kości, a także tych, którzy chcą poprawić stan skóry, włosów i paznokci. Jednak, aby uzyskać najlepszy efekt, użyj mięsa z pewnego źródła. Do wykonania wywaru będą ci potrzebne wołowe kości, ale możesz też dodać tuszki lub/i kości kurczaka. Dla urozmaicenia smaku i podkręcenia właściwości dodaj też rybie kręgosłupy i ości, a także kurze łapki. Aby uzyskać najbardziej odżywcze właściwości rosołu, musisz gotować go przez co najmniej 8 godzin, jednak wywar gotowany dłużej niż przez 20 godzin może zacząć mętnieć. Dodanie odrobiny octu jabłkowego pomoże w zachowaniu składników mineralnych, a wstępne pieczenie kości wpłynie na poprawę smaku.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 268
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4855
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44934
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 559
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 268
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4855
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44934
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 559
Składniki
Kości wołowe zblanszuj we wrzącej wodzie, a po 5 minutach wyjmij z wrzątku i opłucz zimną wodą. Następnie połóż kości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz w piecu, aż staną się lekko brązowe i wydobędzie się aromat pieczeni.
Obierz marchewkę i seler, oczyść pory. Do dużego garnka przełóż podpieczone kości oraz pokrojone w większe kawałki warzywa. Dodaj natkę pietruszki oraz ocet. Obraną cebulę oraz ząbki czosnku opal nad palnikiem gazowym, podpiecz w piecu albo obsmaż na patelni z odrobiną masła klarowanego. Cebula musi się dobrze przypiec, aż stanie się brązowoczarna. Przełóż ją do garnka z pozostałymi składnikami. Zalej wodą i zagotuj. Następnie gotuj rosół na wolnym ogniu 8-10 godzin, kilkukrotnie usuwając tłuszcz oraz pianę (białko).
Ugotowany wywar przecedź przez czystą, bawełnianą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia przez całą nic. Z zimnego bulionu usuń stałą warstwę tłuszczu. Jeśli preferujesz wysokotłuszczowy rosół kostny, możesz zostawić w nim tłuszcz.
Bulion zagotuj, dopraw solą, czarnym pieprzem i tymiankiem lub lubczykiem. Po lekkim ostygnięciu ponownie przelej rosół przez ściereczkę i podawaj. Przechowuj w lodówce.