Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy rosół kolagenowy jest dobrym wsparciem dla osób z chorobami stawów i kości, a także tych, którzy chcą poprawić stan skóry, włosów i paznokci. Jednak, aby uzyskać najlepszy efekt, użyj mięsa z pewnego źródła. Do wykonania wywaru będą ci potrzebne wołowe kości, ale możesz też dodać tuszki lub/i kości kurczaka. Dla urozmaicenia smaku i podkręcenia właściwości dodaj też rybie kręgosłupy i ości, a także kurze łapki. Aby uzyskać najbardziej odżywcze właściwości rosołu, musisz gotować go przez co najmniej 8 godzin, jednak wywar gotowany dłużej niż przez 20 godzin może zacząć mętnieć. Dodanie odrobiny octu jabłkowego pomoże w zachowaniu składników mineralnych, a wstępne pieczenie kości wpłynie na poprawę smaku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Kości wołowe zblanszuj we wrzącej wodzie, a po 5 minutach wyjmij z wrzątku i opłucz zimną wodą. Następnie połóż kości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz w piecu, aż staną się lekko brązowe i wydobędzie się aromat pieczeni.
Obierz marchewkę i seler, oczyść pory. Do dużego garnka przełóż podpieczone kości oraz pokrojone w większe kawałki warzywa. Dodaj natkę pietruszki oraz ocet. Obraną cebulę oraz ząbki czosnku opal nad palnikiem gazowym, podpiecz w piecu albo obsmaż na patelni z odrobiną masła klarowanego. Cebula musi się dobrze przypiec, aż stanie się brązowoczarna. Przełóż ją do garnka z pozostałymi składnikami. Zalej wodą i zagotuj. Następnie gotuj rosół na wolnym ogniu 8-10 godzin, kilkukrotnie usuwając tłuszcz oraz pianę (białko).
Ugotowany wywar przecedź przez czystą, bawełnianą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia przez całą nic. Z zimnego bulionu usuń stałą warstwę tłuszczu. Jeśli preferujesz wysokotłuszczowy rosół kostny, możesz zostawić w nim tłuszcz.
Bulion zagotuj, dopraw solą, czarnym pieprzem i tymiankiem lub lubczykiem. Po lekkim ostygnięciu ponownie przelej rosół przez ściereczkę i podawaj. Przechowuj w lodówce.