Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół - przepisów na rosół jest całe mnóstwo, tyle ile gospodyń i domów. Każdy ma swoją najlepszą i sprawdzoną recepturę. To danie jest swojego rodzaju znakiem rozpoznawczym polskiego domu, gdzie jest obowiązkowy w każdą niedzielę, tak samo jak schabowy z piekarnika czy klasycznie usmażony. Ugotowanie pysznego rosołu jest proste, pod warunkiem użycia odpowiednio dobranych składników oraz wystarczająco długiego czasu gotowania. Sprawdź, jak przyrządzić tę pyszną zupę.
W wielu domach przyrządza się rosół z kurczaka z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler czy korzeń pietruszki. Najlepsze rezultaty osiąga się jednak wykorzystując kilka rodzajów mięs - zarówno chudych, jak i tłustych. Dzięki temu całość jest aromatyczna i pełna smaku umami. Bardzo często stosuje się też rosół jako bazę do zup: pomidorowej, jarzynowej czy ogórkowej. Jego zastosowań w kuchni jest bardzo wiele - każde mięso duszone czy gotowane wymaga, choć szklanki bulionu, by podbić swój aromat.
Najlepszy rosół domowy przyrządzisz, wykorzystując jednocześnie dobrej jakości mięsa:
Pamiętaj, by mięso dobrze oczyścić, a w przypadku drobiu usunąć pozostałości piór - można je oskubać, a można też opalić. To właśnie mięso powinno pierwsze trafić do garnka, by oddało cały smak i tłuszcz. Bardzo ważną czynnością jest usuwanie szumowin - resztek ściętego białka zwierzęcego. Dzięki temu zupa będzie klarowna i delikatna w smaku. Ciekawym rozwiązaniem są też podroby w rosole - serduszka czy żołądki z kurczaka. Pamiętaj, żeby nie odlewać pierwszej wody z gotowania, bo tam znajduje się najwięcej aromatu. Ewentualny nadmiar tłuszczu ściągaj na samym końcu, łyżką, z wierzchu zupy.
Tradycyjny polski rosół bazuje też mocno na warzywach - marchewce, porach, pietruszkach i cebulach. Szczególnie te ostatnie są niezwykle ważne - należy je najpierw opalić na kuchence, a następnie dodać do zupy, w skorupkach. Dzięki temu będzie ona klarowna, a kolor rosołu będzie pięknie bursztynowy. Pamiętaj też, że warzyw musi być sporo, wlana woda powinna je ledwo przykrywać, dzięki czemu smak będzie bardzo intensywny. Dodaj je po godzinie gotowania mięsa, trzymając zupę na małym ogniu, dzięki czemu będą miękkie, ale nie rozgotowane.
By zrobić rosół na niedzielny obiad, niezbędne są takie przyprawy jak lubczyk, czarny pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Oczywiście nie zapomnij też o soli i natce pietruszki. Przyprawy dokładaj do zupy na ok. 60-90 minut przed końcem gotowania. Rosołowe porady sugerują, że warto użyć specjalnego koszyczka do ziół, dzięki czemu unikniesz później konieczności ręcznego wyławiania ziarenek i liści.
Rosół tradycyjny to polska zupa, którą należy gotować bardzo długo, nawet 4-6 godzin, w zależności od rodzajów użytych mięs. Dzięki temu smak rosołu będzie intensywny i pozostawiający znaną cierpkość na podniebieniu. Poszczególne składniki należy dodawać w odpowiedniej kolejności, co ok. 1-2 godziny. Bulion jest tak bardzo esencjonalny, że możesz wykorzystać go także do przyrządzenia sosów - ich wzbogacania czy rozrzedzania.
Po kilku godzinach gotowania, bulion odcedź na durszlaku lub sitku. Do bulionówki włóż kawałki mięsa oraz wybranych warzyw, choć możesz je pominąć, jeśli wolisz czysty bulion. Rosół podawaj gorący, od razu po przygotowaniu. Najwięksi fani kuchni polskiej nie wyobrażają sobie tej zupy bez makaronu, oczywiście jajecznego. Można też to danie urozmaić innymi dodatkami - rosół z lanymi kluskami najbardziej smakuje najmłodszym, jest też pożywny i bogatszy w białko niż inne wersje.
Rosołowa tradycja w polskich domach liczy sobie setki lat. Przygotowanie tego dania okazuje się bardzo proste, choć czasochłonne, dlatego zazwyczaj gospodynie nastawiają go jeszcze przed niedzielnym śniadaniem. Wykorzystaj ten przepis na rosół i zaskocz całą swoją rodzinę.
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 101
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 101
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
Składniki
Wyjęte warzywa pokrój w plasterki. Mięso oddziel od kości, a także ugotuj makaron jajeczny zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do misek włóż wszystkie ulubione składniki – marchewkę, pietruszkę, mięso, a także makaron. Zalej wszystko gorącym bulionem.
Rosół z przepisu podawaj na ciepło, udekorowany listkami natki pietruszki.
Zupę przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Alternatywnie możesz ją zamrozić na okres do 6 miesięcy.
Oczyść wszystkie kawałki kurczaka i wołowinę. Umieść mięso w dużym garnku i zalej zimną wodą. Dodaj sól i doprowadź całość do wrzenia na małym ogniu. Regularnie zbieraj szumowiny tworzące się na wierzchu.
Cebulę opal nad palnikiem i dodaj razem z łupiną do zupy.
Po 1,5 godziny gotowania dodaj umyte warzywa w całości, a także ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 60-90 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, a warzyw ugotowane, ostrożnie przecedź bulion przez sitko z wyłożoną gazą.